Tijd om de bloemen buiten te zetten

De Verhalen

Tijd om de bloemen buiten te zetten

Home » Home » Tijd om de bloemen buiten te zetten
Het voelt als vakantie, wonen in de Achterhoek.  Voor mij geen koffers om uit te pakken. Er is hier genoeg te ontdekken.  Het is acht weken geleden dat ik verhuisd ben en de Randstad achter mij liet en de verstedelijking. Al woonde ik daar met hart en ziel.  Nu begin ik als ‘import’ aan dit nieuwe  avontuur.  Word ik hier geaccepteerd? Open opstellen en nieuwsgierig zijn geef ik mezelf als advies. “Kannie leg op ’t kerkhof, Wilnie leg d’r naost”.
De mensen die ik al sprak waren vriendelijk, afwachtend en direct.

Vandaag ben ik weer onderweg en ga ik bij de kerk de Beekseweg uit en fiets de Keppelseweg in. Halverwege de straat zit er een net geklede dame geknield – op een rubberen mat op straat – voor haar huis. Naast haar ligt een stapel stoeptegels, staan er een paar vrolijk bloeiende planten en tweetal ijzeren rekken. Als ik stop kijkt ze me lachend aan en houdt het plantenschepje in haar hand omhoog.

‘Gaat u de boel wat opfleuren? Spreek ik haar aan. En meteen daar achteraan, ‘ik hoop dat het oké is dat ik u aanspreek? Want ik wil vooral niet te opdringerig zijn’. Weer lacht ze vriendelijk.  Gelukkig denk ik, het valt het in goede aarde. ‘Ik maak het wat groener, zegt ze. Hard nodig. Je hebt weinig nodig’. ‘Klopt, beaam ik, één tegel eruit kan een verschil maken. Het koelt de omgeving in de bebouwde kom af. Hard nodig met die hittepieken’.  ‘Ja, zegt ze en de insecten zijn er blij mee’. We praten nog even door, of mensen doorgaans weten dat je op de openbare weg, zonder toestemming van de gemeente één tegel mag weghalen om daar een geveltuin van te maken? Mits het maar niet te breed is. ‘Vind u het goed als ik een foto maak, vraag ik? (Ik hoop dat nu niet te ver ga, gelukkig is er weer die Achterhoekse vriendelijkheid). ‘Ja, goed’. ‘Bedankt zeg ik, nu laat ik u, anders komt het niet af.

Als ik wegfiets gaat het door me heen: ‘volgens mij houden ze hier wel van een feestje en zetten ze hier de bloemen buiten’.
Back To Top