Minder dan het minimum: ‘Hoe arm ik echt was, wisten mijn vrienden niet’ – RTL nieuws

Minder dan het minimum: ‘Hoe arm ik echt was, wisten mijn vrienden niet’ – RTL nieuws

5 oktober 2018 In de media 0
Home » Minder dan het minimum: ‘Hoe arm ik echt was, wisten mijn vrienden niet’ – RTL nieuws
Claudia houdt straatpraatjes in Utrecht, om te kijken wat er leeft in haar buurt. Zelf leefde ze jaren in armoede. Beeld © Privéfoto
Jaren leefde Claudia van twee euro per dag om haar schulden af te betalen. Ook nu behoort ze nog tot de groep Nederlanders die financieel tussen wal en schip valt. “Ik voel mezelf een rijk mens, maar ik kan niet rondkomen.”
“Ik was heel jong, negentien, en wilde per se in gemeenschap van goederen trouwen”, zegt Claudia. “Toen verdween mijn man en hij nam ons laatste geld mee. Dan gaat het ineens heel snel als je al schulden hebt en een dure advocaat. Natuurlijk, ik was er zelf bij, maar ik wil maar aangeven hoe makkelijk het kan gaan.”
Claudia werkte zich naar eigen zeggen jarenlang het schompes om de schulden af te betalen. Soms at ze weken alleen maar rijst. “Ik had wel vrienden hoor, die doorhadden dat ik niet veel geld had. Hoe arm ik echt was, dat wisten ze niet. Ik ging ook weleens mee een kopje thee drinken ergens. Maar ja, dan kon ik weer drie dagen niet eten.”
Na ongeveer tien jaar had ze bijna al haar schulden afbetaald. “Toen kon ik een redelijk normaal leven leiden. Ik leerde een leuke man kennen, kon gewoon boodschappen doen, reizen. Maar bij het bedrijf waar ik werkte werd ik slecht behandeld, dus ben ik zelf op zoek gegaan naar een nieuwe baan. Dat betaalde veel minder, maar ik had in ieder geval werk.”

Fiets kapot

In die tijd kwam Claudia ook in de medische molen terecht: er werd MS bij haar geconstateerd. “Ik werd heel ziek, kon niks meer.” Het werd de WIA, waardoor haar inkomen flink lager uitviel. “Verdorie, daar sta ik weer, dacht ik”, zegt Claudia. “Dan moet je verhuizen en is 450 euro eigenlijk al een te hoge huur. Ik wil nu ook wel goedkoper wonen, maar ja, waar moet ik heen?”

Gelukkig kan ze bij een kerk in de buurt aankloppen als ze echt omhoog zit. Het is niet zo dat ze helemaal geen geld heeft, zegt ze. “Alleen, als je maar een tientje overhoudt per week en je aangepaste fiets gaat kapot waardoor je opeens alles met de bus moet doen, dan is dat snel op.”

Geen huursubsidie

Vaak wordt gezegd: hoe kunnen we gewone mensen die hard werken en toch in de problemen komen leren goed met geld om te gaan, zegt Claudia. “Dat is het probleem vaak helemaal niet. Het probleem is dat hun huren vaak te hoog zijn, vaak tot de helft van je inkomen.”

Ze geeft een voorbeeld. “Met een salaris van 1200 – 1300 euro, wat echt al veel meer is dan de bijstand, kun je toch in de problemen komen omdat je bijvoorbeeld geen huursubsidie krijgt.”

Geef niet op

Claudia ziet om zich heen veel stille armoede, die volgens haar niet terugkomt in de cijfers over het onderwerp. “Werkende mensen in stille armoede, eenoudergezinnen, ouderen zonder noemenswaardig pensioen, zij vallen ook tussen wal en schip. Het is een heel dunne scheidslijn die best wat zichtbaarder mag worden.”

In haar gesprekken op straat in Utrecht heeft ze de afgelopen drie jaar veel verhalen gehoord waarin armoede en eenzaamheid de boventoon voeren. Tegen deze mensen die in armoede leven zou ze willen zeggen: geef niet op. “Ga naar buiten, probeer met andere middelen dan geld er iets van te maken.”

Ruim een miljoen Nederlanders leven in armoede

De groep Nederlanders die langdurig onder de armoedegrens zit, groeit nog steeds. Maar waar ligt die armoedegrens dan precies?

Armoede in Nederland

  • Het risico dat iemand in Nederland te maken krijgt met armoede, is de afgelopen tien jaar gestegen. 
  • In 2008 ging het om 14,9 procent van de Nederlanders; vorig jaar om 17 procent. Dat komt neer op meer dan 2,8 miljoen Nederlanders.
  • In Nederland ben je arm als je maandelijks minder dan 1.036 euro te besteden hebt (als alleenstaande) of minder dan tweeduizend euro (als paar met twee kinderen).