Dag nachtzuster Claudia!

Dag nachtzuster Claudia!

5 januari 2022 In de media 0
Home » Dag nachtzuster Claudia!
Claudia, markant wijkbewoonster en Straotpraot-ster te Zuilen, verhuist naar de Achterhoek. Een grote groep wijkbewoners nam donderdagavond afscheid van haar door haar te verrassen met een fietsbelconcert, applaus, cadeautjes, de Zuilense vlag en een plaquette met een ‘aanbeveling aan haar nieuwe buurt’. Sociaal makelaar Ed Lasseur schreef een afscheidstekst.
Opnieuw verliest Zuilen een smaakmaakster van formaat. Claudia, jarenlang gepassioneerd vrijwilliger, strijder tegen onrecht, hoeder voor hen die dat nodig hebben.A

Claudia leerde ik kennen toen ze weer een nieuw ei had gelegd: Straotpraot. Het idee is simpel, maar effectief in zijn eenvoud. Zet 2 stoeltjes en een tafeltje bij een bushokje en verleid wachtenden via een kopje koffie of thee tot een 10 minutengesprekje. Nu liggen er over heel Zuilen Straotpraot-stoeptegels die je uitnodigen een kort gesprekje te hebben met een ander. En al die tegels blijven gewoon hier liggen!

Daarnaast is Claudia de wijkwelkomwachter, de vriendelijke wijksleutel tot de poort der kansen die onze wijk is. Zij is vrijwilliger bij Zimihc en was een gewaardeerd lid van de 3Hoek, het overlegorgaan van buurthuis Zuilen.

Ondanks de fysieke beperkingen bleef Claudia -vaak in het gezelschap van haar hondje Sol- zich inspannen voor de wijkbewoners. Ze was een opvallende verschijning in het Zuilense straatbeeld.

Claudia leerde me dat je met beperkte middelen en mogelijkheden het verschil kunt maken voor iedere wijkbewoner. Door aan te sluiten bij de ‘pijn’ van die ander, te luisteren en niet meteen in de oplossingsmodus te schieten. Pijn is een wezenlijk onderdeel van ons werelds bestaan.

Waarom nou nachtzuster? Een nachtzuster werkt vaak alleen en op momenten dat anderen slapen. Ze waakt over de mensen met wie het tijdelijk wat minder gaat en blijft nabij tot aan de dageraad. De nachtzuster brengt licht waar de duisternis heerst. Zo ook zie ik Claudia, de wijkkoningin van de kleine luiden op Zuilen.

Jammer voor ons, Claudia kiest nu eens voor zichzelf. Ze vertrekt naar ongetwijfeld groenere weiden dan de onze (mogelijk met uitzondering van het Julianapark). Weidse landschappen tot aan de horizon. Daar wachten haar nieuwe avonturen, nieuwe mensen, een nieuwe start.

Fragment uit de ‘aanbeveling aan haar nieuwe buurt’:

“Deze Enige Echte Straotpraot-vrouwe en heerlijk warm mens gaat zeer gemist worden in de wijk Zuilen en in Utrecht. Ze heeft gekozen voor uw dorp. Wilt u haar warm opvangen in uw wijk, dan krijgt u dat dubbel en dwars terug. Wij wensen u heel veel plezier, geluk en gezondheid toe, samen met ‘onze’ Claudia.”

Lees artikel op ZOisZuilen

Op naar nieuwe verhalen…