Spring naar inhoud

22 juni Straotpraotwijkfeest. Terugblik – impressie


Straotpraot prikkelt mensen op een leuke manier weer in gesprek te gaan met elkaar. Dit door met een kan koffie, een klaptafel en een bord ' zin in koffie?', aandacht te hebben voor de ander. Dit door het maken van een praatje van waarde.

Op 22 juni 2018 was het FEEST! En waren er door de wijk Zuilen twintig straatpraters actief. Dit vanwege het plaatsen van zestien stoeptegels door de gehele wijk. Met de tekst: 'Contact maken? Ga straotpraoten! Hieraan gekoppeld was er een buurtfeest met muziek en taart.

Onthulling
De eerste stoeptegel werd onthuld bij buurthuis Zuilen aan de St. Lugderusstraat 251. Dit gebeurde door de wijkwethouder Klaas verschure, wat meteen zijn eerste officiële onthulling was in de wijk. Dit deed hij samen met Fred Nuwenhuis van de gemeente en sociaal makelaar Ed Lasseur van Mekaar. 
Aansluitend was er een spetterend optreden van het koor de Hollandse noot. Die het liedje ‘de buurt’ speelde en als verrassing een eigen gemaakt lied over Straotpraot liet horen.

Taart
Binnen in het buurthuis-  konden door de zorg van een club vrijwilligers en  taartenbakkers Peter en Kelly - de buurtgenoten elkaar ontmoeten onder het genot van (gratis) koffie en taart voor iedereen.

Reacties van bezoekers
'Wat leuk zeg, eindelijk actie in het buurthuis',' ja, een praatje is zo belangrijk tegen eenzaamheid', ' taart gratis? Echt , wat leuk!, 'wat een gezelligheid', 'fijn om elkaar hier te ontmoeten'.

Straatpraters
Verder in de wijk waren er op verschillende plekken, - bij bushaltes of  bij het SEB-gebouw-  straatpraters te vinden. Die naast aandacht voor de ander, koffie en wat lekkers, ook als verrassing een aantal plantjes uitdeelde om Zuilen verder te vergroenen. Een gebaar van Utrecht Natuurlijk. Voor de meeste was dit de eerste keer dat ze op deze wijze in gesprek gingen met de buurt. Voor sommige best spannend. Er werden verrassende gesprekken gevoerd. (later volgt meer op de website over deze ervaringen).

Muziek
Tegenover het parkje van de Colour Kitchen stond Appie Alferink, samen met een straatprater en de Resto van Hartefiets. Hier speelde hij prachtige levensliederen op zijn gitaar.  Ook aan de overzijde bij Toko de Waag waren er goede gesprekken. Met volop media aandacht van Bingo FM, RTV Utrecht en Radio M is het initiatief goed onder de aandacht gekomen. Alleen door de inzet van zo'n dertig kanjervrijwilligers, de ondersteuning van meerdere plaatselijke bedrijven werd het een waar wijkfeestje.

Tevreden
Straotpraot kijkt tevreden terug en zag dat er weer' zaadjes' zijn geplant voor een bredere samenwerking met diverse andere wijk-initiatieven. En aandacht voor de mens in al zijn verscheidenheid. Tot slot gingen de vrijwilligers met een presentje naar huis namens de steun van ZIMIHC.

Bekijk hier de foto's van de dag.

Dit feest kon plaatsvinden door hulp en ondersteuning van al deze kanjers!
Albert Heijn W.C. Rokade, medewerking winkeliersvereniging Rokade, Oog voor Utrecht Noortje Rozema, SEB - gebouw (Stichting Elinkwijksbelang), Toko de Waag, Appie Alferink, ZIMIHC, alle mensen van By Bosshardt,  Joyce Brouwer, Buurthuis Zuilen, Ady Hoitink, Esther Kersten, Koor de Hollandse Noot, Ed Lasseur - sociaal makelaar MEKAAR, Buurtteam Zuilen, Omzien naar elkaar Vliegeniersbuurt, Bingo Fm Sonja Lunchpakket, Initiatievenfonds gemeente Utrecht, wijkbureau Noordwest, reclame bureau Rits Rats, Fred Nuwenhuis, Awesome Utrecht, steun van het burennetwerk Zuilen, alle buurtverbinders die tips hebben gegeven, Roobol Kapel, Blossom030, Beursvloer Utrecht, Vrijwilligerscentrale Utrecht, Joris Louwes - fotograaf, Armoede-coalitie Utrecht, Straatnieuws - de thuislozenkrant - Frank Dries, Banketbakkerij Steentjes, The Colour Kitchen, Utrecht Natuurlijk, Gina Danze, De Kargadoor (Oudegracht 36), Plein 11, Zwanevechtplein, Kringloop t 'Kraayennest, RTV-Utrecht, Radio M, Edith, Meindert, Gladys, Peter, Ad, Frank, Marion, Cora, Lisette, Maria, Noortje, Elly, Tilly, Tonio, Nicolaas, Boudewijn(Mekaar), Ruud (buurtteam), Ria.